Over mij

Na twaalf jaar in de marketingcommunicatie startte ik met iemand het trainingsbureau Storytelling for Good Guys. We hielpen ondernemers en organisaties om meer positieve, maatschappelijke impact te hebben. Steeds weer zag ik hoeveel storytelling losmaakte bij mensen; ze ontdekten hoe ze met verhalen effectiever konden communiceren met de buitenwereld. 

 

Maar het gaf hen ook verrassende inzichten over zichzelf. En daar wilde ik meer mee...

Op een apart spoor was ik bezig me te ontwikkelen als coach en facilitator. Ik deed de vier niveaus van 
Deep Democracy (the Lewis Method) voor het werken met groepen, volgde een Amerikaanse opleiding voor NLP en hypnotherapie bij The Leela School en leerde The Work van Byron Katie voor het doorbreken van stressvolle gedachtes. 

 

Toen ik op een dag deze quote van Mary Alice Arthur tegenkwam: "We all live in story, that means we can change it", besefte ik dat mijn twee werelden - storytelling en coaching -  samen waren gekomen. Ik besloot de internationale opleiding Narrative Coaching te starten.  

You can't fix what ain't broken...
 

Tien jaar geleden, rond mijn dertigste, was ik al begonnen serieus aan de slag te gaan met mezelf; mindfulness cursussen, therapieën, retraites... Ik ontdekte meerdere onbewuste verhalen die mij beïnvloedde, waaronder: 'de wereld gaat kapot, ik moet het fixen, anders ben ik niet van waarde'.

 

Hoewel ik mooi werk deed bij ideële organisaties, was ik door deze overtuiging ook cynisch; over mezelf en anderen. En daar bleek ik behoorlijk last van te hebben. Bovendien werd ik er ook geen betere 'werelverbeteraar' van...

Door mijn innerlijke, niet altijd comfortabele proces begon ik steeds vaker onbeschrijfelijke momenten van geluk en harmonie te ervaren. Ik zag bijvoorbeeld dat je in actie kunt komen als je leed ziet, maar de notie dat 'de wereld kapot kan gaan' klopte voor mij niet meer. Dit geldt ook voor 't coachen; je hoeft de ander niet te fixen. Dit nieuwe verhaal voelt veel fijner want het is gebaseerd op compassie. Het gaf me ook de inspiratie om te starten met Sharwood narrative coaching!

Tijd doorbrengen met mensen die vast zijn komen te zitten, hen begeleiden om zich weer vrijer en gelukkiger voelen, is voor mij het mooiste wat er is. Naast het coachen van individuen en teams geef ik nog steeds storytelling-trainingen en adviseer ik bedrijven hoe ze persoonlijke verhalen kunnen inzetten.

'The real voyage of discovery

consists not in seeking new landscapes,

but in having new eyes'

 Marcel Proust

b1a8d0b6fd3ce7b9882c9bc3c5bc2cbee477fee3
Ania Sharwood
mail@aniasharwood.nl
06 38 199 709